Ochtendspits: een gebalanceerd ontbijt voor je kinderen om de hele dag te schitteren

Eten is een van onze belangrijkste behoeften. We hebben eten nodig om te wandelen, lopen en dansen, maar ook om te zitten, te ademen en ons hart te laten kloppen. Het ontbijt is – zowel voor kinderen als volwassenen – het moment om je batterijtjes voor de dag op te laden.

Hieronder ontdek je waar ons hongergevoel vandaan komt en geven we je enkele alternatieven voor boterhammen met choco als ontbijt voor je kinderen. Veel leesplezier!

Zo werkt honger

Om te voldoen aan onze energiebehoefte, geeft ons lichaam hongersignalen. Waar die precies vandaan komt? Er zijn meerdere organen en hormonen die dit proces mee regelen, maar een van de belangrijkste is de hypothalamus. Dat is een knopje zo groot als een erwt dat helemaal middenin onze hersenen zit.

De hypothalamus staat in verbinding met de maag en geeft de hersenen een hongersignaal wanneer die leeg is. Maar hij werkt ook omgekeerd en zorgt er zo voor dat het lichaam een gevoel van verzadiging ervaart wanneer de maag vol is.

Waaruit bestaat een gebalanceerd ontbijt voor je kinderen?

’s Ochtends is je energievoorraad klein. Een gebalanceerd ontbijt is voor kinderen dan ook dé manier om hun batterijen op te laden en de dag goed te starten. Daarom proberen we af en toe af te stappen van boterhammen met choco. Wat je dan wel kunt aanbieden als onbijt voor je kinderen? Dit zijn alvast enkele alternatieven:

  • confituur

  • een eitje

  • kippenwit

  • gerookte zalm

  • smeerkaas

  • een geplette avocado

  • hagelslag

  • geplet fruit

Laat je kinderen gerust kiezen wat ze maar willen. Zorg er alleen voor dat het geen taartje wordt. Kan choco dan helemaal niet? Natuurlijk wel. Hoe meer je iets verbiedt, hoe aantrekkelijker het wordt voor je kind.

Maar choco bevat wel veel toegevoegde suikers en verzadigde, slechte vetten en is hierdoor minder goed als ontbijt voor je kinderen. Smeer dus een dun laagje en wissel voldoende af met ander broodbeleg.

Extra tips

Eet je kind geen stuk fruit bij het ontbijt? Dan kan dit zeker nog als tussendoortje - het ontbijt maakt heus niet de volledige dag. Eet het minder boterhammen dan gewoonlijk? Schuif deze gerust op naar de voormiddag.

Geef je kind daarnaast genoeg tijd om wakker te worden zodat hij of zij tijd heeft om te ontbijten. Zet je kinderen hun wekker bijvoorbeeld 5 minuutjes vroeger, zodat hun lichaam en spijsvertering wakker kunnen worden.

Ook rustig ontbijten samen met je kinderen is een aanrader, want een goed voorbeeld doet volgen. En zeg nu zelf: wat is er gezelliger dan jullie dag samen starten? Het ontbijt hoeft geen strijd te zijn, het mag een leuk en grappig moment zijn.

Ten slotte is ook voorbereiding belangrijk! Dek bijvoorbeeld de tafel de avond ervoor om tijd te winnen. Wil je helemaal voorbereid aan de dag beginnen? Ontdek 3 makkelijk te bereiden gerechtjes uit ons e-book ‘De ochtendspits’.

Next
Next

Tips voor selectieve of moeilijke eters