Tips voor selectieve of moeilijke eters

Eten en proeven is heus niet zo makkelijk als het lijkt. Kinderen van 2 tot 4 jaar hebben vaak gedurende een korte periode angst voor nieuw voedsel, ook wel voedselneofobie genoemd. Je kind gaat op en af met wat ze wel of niet graag eten.

Voedingsmiddelen vermijden omdat dit een risico lijkt omdat ze het niet kennen is compleet normaal. Dit hoort bij een normale ontwikkeling en de angst voor nieuw voedsel verdwijnt meestal rond 5 jaar. Heb jij toch selectieve of moeilijk eters in huis? In deze blog geven we je tips om ze te herkennen én om er samen aan te werken.

Hoe herken je selectieve of moeilijke eters?

De schaal van Pliner en Hobden – een meetinstrument voor voedselneofobie – is een goede tool om moeilijke eters te beoordelen. Kinderen die moeilijk eten hebben namelijk vaak kenmerken gemeen met kinderen met een voedselneofobie. Een score van meer dan 35 op deze schaal wordt beschouwd als hoog.

Ook aan deze zaken herken je selectieve of moeilijke eters:

  • Beperkte voedselkeuze: kinderen die in totaal slechts 10 tot 15 of minder soorten voedingsmiddelen eten.

  • Beperkte voedselgroepen: het weigeren van een of meer voedselgroepen zoals alle fruitsoorten, alle soorten vis, …

  • Angst- en/of woedeaanvallen als een nieuw soort eten wordt opgediend. Ook kokhalzen of ziek worden bij het zien van nieuwe soorten eten kan voorkomen.

  • Voedselobsessie: kinderen die eisen dat er bij iedere maaltijd een of meer voedselproducten worden opgediend, die altijd op dezelfde manier bereid moeten zijn en dezelfde verpakking moeten hebben. Denk maar aan appelmoes bij het avondmaal, altijd hagelslag op de boterham, enkel wit brood, worst van die specifieke slager, …

  • Een ontwikkelingsstoornis of verstandelijke handicap brengen vaker moeilijk eetgedrag met zich mee. Wees bij deze groep heel aandachtig voor moeilijke eters.

4 tips om eraan te werken

Dankzij deze tips zet je samen met De Proefbrigade al een eerste stap:

  1. Zorg voor rust aan tafel

    Als je zelf al panikeert zal het eetgebeuren zeker geen succes zijn. Bereid je daarom goed voor als ouder door bijvoorbeeld hoofdzakelijk op hetzelfde moment te eten. Zo zorg je voor structuur. Kondig het eetmoment aan zodat kinderen hun spel of bezigheid kunnen afronden.

    Heeft je kind reuzehonger twee uur voor het avondmaal? Maak gebruik van een monkey platter en geef hen al iets te eten. Zo voorkom je een uitgehongerd kind aan tafel dat snel snel wil eten.

  2. Zorg voor voldoende structuur

    Bouw voldoende structuur in de maaltijden in. Volg elke dag hetzelfde schema:

    • ontbijt

    • tussendoortje

    • lunch

    • tussendoortje

    • avondmaal

  3. Aparte kommetjes

    Probeer je nieuwe voedingsmiddelen? Super! Let er op dat je deze in een apart kommetje doet. Zo voelt het in een oogopslag veilig. Het ligt nog niet in hun bordje. Hierdoor creëer je veiligheid en vertrouwen.

  4. Herhalen, herhalen, herhalen

    Herhalen is de boodschap. Schrap zeker geen voedingsmiddelen uit jullie maaltijden, maar bied ze minstens 15 keer aan om herkenning te creëren.

Heb jij vragen? Twijfel je of een kinderdiëtiste jou kan helpen? Mail gerust naar hello@deproefbrigade.be en ik help je graag verder!

Previous
Previous

Ochtendspits: een gebalanceerd ontbijt voor je kinderen om de hele dag te schitteren

Next
Next

Je kinderen voldoende laten drinken: maak water minder saai!